zwerfvuil_project_jeanine_248*800
Voor bedrijven met ambitie is er Commpagnon.

Zaanstad zwerfafval

Gemeente Zaanstad ontving in 2015 in totaal 14456 meldingen en klachten van burgers over de openbare ruimte. Dat zijn 10 klachten per 100 inwoners. Dat is hoger dan het Nederlands gemiddelde (9 klachten per 100 inwoners). Afval en zwerfafval zijn de inwoners een doorn in het oog. Daarover wordt het meest geklaagd. Ook betaalt Gemeente Zaanstad (veel) meer voor het opruimen van zwerfafval dan elders: gemiddeld €18,79 per inwoner tegen €15,- per inwoner voor andere grote steden.

In 2016 en 2017 organiseert Jeanine Schaart | Commpagnon een aantal acties voor Gemeente Zaanstad:

* Organisatie van de Opruim Estafette
Elke 3e zaterdag van de maand organiseerte Gemeente Zaanstad een Opruim Estafette. Het doel is: gezamenlijk opruimen en bewoners actief aansporen om mee te doen (participatie). Wie meedoet, krijgt na afloop een lekkere lunch aangeboden. Gemiddeld doen er 15 tot 35 bewoners mee aan de Opruim Estafette.

* Campagne ‘Ja ik wil een schone buurt’
Vrijwilligers van de stad fungeren als model voor de campagne ‘Ja ik wil’. De campagne zet aan tot actie om te doen wat al meerdere inwoners doen: zelf de straat opruimen. ‘Eén stukje per dag heeft al effect. Doe je mee?’

* Deelname Schoon in mijn Wijk
Wie de omgeving rondom zijn club* schoonhoudt, wordt daarvoor beloond. De beloning is tweeledig: heeft jouw club* plastic afval? Dan haalt Gemeente Zaanstad dit gratis op. ‘Schoonadoptie’ is verplicht: elke club legt zich erop toe om de directe omgeving schoon te houden. En dat levert geld op: hoe meer vierkante meters, hoe meer punten. En hoe meer punten, hoe hoger het eindbedrag.
Ongeveer 40 actieve sportclubs*, buurthuizen, kerken én scholen doen mee aan dit programma. De rapportage hiervan is op aanvraag beschikbaar. 

campagne_ja_ik_wil_een_schone_buurt

Jeanine Schaart | Commpagnon verkreeg deze opdracht uit vrijwilligerswerk met De Zaanse Schonen.

Een project-initiator inhuren als Jeanine Schaart | Commpagnon? Dat kan!

Jeanine Schaart | Commpagnon werkte eerder bij Gemeente Zaanstad op gebied van Duurzaamheid.